Nově objevený „monstrózní“ tučňák byl vysoký jako dospělý člověk

Rybám šlo o život, když se setkaly se strašlivým starověkým „monstrózním“ tučňákem, který by podle nové studie převyšoval dnešního největšího tučňáka, tučňáka císařského.

Nově popsané vodní zvíře, nazvané Crossvallia waiparensis, měřilo 5 stop a 3 palce (1,6 metru), tedy asi jako dospělá žena. Vážila až 176 liber. (80 kg), protože lovila vodní kořist v okolí starověkého Nového Zélandu v období paleocénu, tedy před 66 až 56 miliony let.

Ačkoli byl tento nově objevený druh obrovský, není to největší tučňák v historii. Tuto čest má 37 milionů let starý Palaeeudyptes klekowskii, který měřil úctyhodných 6,5 stopy (2 m) a vážil 250 liber. (115 kg).

Související: Fotografie: Zkamenělé kosti nohou nově nalezeného tučňáka nalezl amatérský paleontolog a spoluautor studie Leigh Love ve městě Waipara, které se nachází v novozélandském Canterbury. Tato oblast je horkým místem výskytu obřích dávných zvířat. Mezi další humózní, ale již vyhynulé tvory, kteří zde byli objeveni, patří největší papoušek na světě, obří orel, obří netopýr hrabáč, moa (obří nelétavý pták) a pět dalších druhů tučňáků.

Tučňák císařský (Aptenodytes forsteri) byl ve srovnání s C. waiparensis krevetou. Moderní pták je vysoký 3 až 3,9 stopy (0,9 až 1,2 m). Císařský pták je však jen vzdáleným příbuzným nově identifikovaného tvora. Nejbližším známým příbuzným C. waiparensis je Crossvallia unienwillia, která také žila v paleocénu, ale v Cross Valley v Antarktidě. I když jsou dnes tyto pevniny oddělené, Nový Zéland a Antarktida byly v paleocénu propojené, uvedli vědci.

„V době, kdy žily druhy rodu Crossvallia, se Nový Zéland a Antarktida velmi lišily od dneška – Antarktida byla porostlá lesem a na obou místech panovalo mnohem teplejší klima,“ uvedl vedoucí výzkumník studie Paul Scofield, vedoucí kurátor přírodovědného oddělení Canterburského muzea na Novém Zélandu.

Kosti nohou obou tučňáků rodu Crossvallia se navíc výrazně liší od kostí moderních tučňáků. Anatomické studie naznačují, že Crossvallia buď používala nohy při plavání více než moderní tučňáci, nebo že se dávní ptáci ještě nepřizpůsobili vzpřímenému stání, jak to dělají dnešní tučňáci.

Výzkumníci Vanesa De Pietri, Paul Scofield a Gerald Mayr si prohlížejí fosilii Crossvallia waiparensis v Canterburském muzeu na Novém Zélandu. (Obrázek: Canterbury Museum CC BY NC)

Objev C. waiparensis a dalších velkých tučňáků datovaných do období paleocénu nabízí další důkazy o tom, že tučňáci se stali obrovskými krátce po vyhynutí neptačích dinosaurů před asi 66 miliony let, uvedla spoluřešitelka studie Vanesa De Pietriová, kurátorka přírodovědného výzkumu v Canterbury Museum.

Není divu, protože být velký má pro mořské ptáky obrovské výhody, řekl Daniel Ksepka, kurátor Bruceova muzea v Greenwichi ve státě Connecticut, který se na výzkumu nepodílel.

„Obecně platí, že čím je zvíře větší, tím efektivněji dokáže šetřit tělesné teplo (což je u tučňáků velmi důležité) a potápět se hlouběji a po delší dobu,“ uvedl Ksepka v e-mailu pro Live Science. „Velká velikost jim také otevírá nové možnosti kořisti a chrání je před menšími predátory.“

Proč jsou tedy dnešní tučňáci menší? Není to úplně jasné, ale stará dobrá konkurence o kořist a teritorium by mohla částečně vysvětlit, proč už tučňáci nejsou takoví obři jako kdysi.

Související:

„Paleontologové na této otázce stále pracují, ale velkým faktorem by mohl být vzestup ploutvonožců (tuleňů a jim příbuzných), kteří se začali šířit po oceánech přibližně ve stejné době, kdy začali mizet obří tučňáci,“ řekl Ksepka. „Mohli se s tučňáky střetnout nejen jako predátoři a konkurenti o podobnou kořist, ale také si monopolizovali hnízdiště potřebná pro hnízdní kolonie.“

Nová studie byla publikována 12. srpna online v časopise Alcheringa: An Australasian Journal of Palaeontology. Fosilie tohoto dávného ptáka, stejně jako fosilie dalších tučňáků obrovských, budou vystaveny v Canterburském muzeu ještě letos.

  • Na fotografiích:
  • Fotografie nelétavých ptáků: Všech 18 druhů tučňáků
  • Okouzlující fotografie mláďat: Mláďata tučňáků antarktických

Původně vyšlo na stránkách Live Science.

Aktuální zprávy

{{název článku }}

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.