PSA: Alle apps kan læse dit iPhone- og Android-udklipsholder

  • Chris Hoffman

    @chrisbhoffman

  • 1. juli 2020, 6:40 EDT
DANIEL CONSTANTE/.com

Har du set nyhederne om TikTok? En ny privatlivsfunktion i iOS 14 afslørede, at den kinesiske sociale medie-app konstant læste iPhone-klippekort. Men det er ikke noget nyt. Alle apps kan læse din smartphones klippebord, når de vil.

Vi har lige lært, hvad apps allerede gør

Det, TikTok gjorde, var ikke nyt. Det eneste nye er, at Apples iOS 14-opdatering nu informerer dig, når et program opfanger indholdet af (indsætter) fra dit udklipsholder.

Da folk lagde mærke til det, og virksomheden begyndte at få dårlig omtale, hævdede TikTok naturligvis, at det ikke gemte dataene og udrullede en opdatering for at stoppe med at læse dem. Men som Engadget påpeger, gør mange andre apps det samme – de læser konstant data fra dit udklipsholder.

Hvorfor lader smartphones apps læse udklipsholderen?

Når du kopierer noget til dit udklipsholder, kan apps læse indholdet af dit udklipsholder, uden at du manuelt vælger “Indsæt”. Dette er designet på forhånd.

Annonce

Når du f.eks. kopierer et sporingsnummer til udklipsholderen på din iPhone eller iPad og åbner en app til pakkesporing, kan den genkende, at du har et sporingsnummer, og tilbyde at tilføje det automatisk. Når du kopierer en webadresse (URL) til dit udklipsrum og åbner en browser, kan den tilbyde automatisk at gå til den pågældende adresse.

Det er bare mere praktisk end at tvinge dig til at trykke på en “Indsæt”-knap, hver gang du vil flytte noget til en anden app.

Dette gælder både for Apples iPhone og iPad og Android. Uanset hvilket smartphone-operativsystem du bruger, kan apps læse dit udklipsholder.

Din kopierede tekst kan sendes til en fjernserver

Men som TikTok demonstrerede, kan apps også bare fange indholdet af dit udklipsholder i baggrunden og gøre, hvad de vil med det. De kan sende indholdet af dit udklipsholder til en fjernserver.

Annonce

Vi anklager ikke nogen apps for at gøre dette – vi siger bare, at det er teknisk muligt, og at der ikke er noget, der forhindrer det i iOS eller Android. Apps behøver ikke at spørge om tilladelse, før de læser dit udklipsholder, ligesom de gør, før de læser dine kontakter, fotos og placering.

Kopiering af private ting er risikabelt

Lad os sige, at du bruger en adgangskodeadministrator, og du skal kopiere en adgangskode til en netbank eller et kreditkortnummer, som du skal indsætte i en anden app. Hvis du efterlader disse private oplysninger i udklipsholderen, kan andre apps, som du bruger – f.eks. TikTok – læse dit udklipsholder og se disse data.

Det samme gælder for andre følsomme typer data, f.eks. navne og adresser eller endda private fotos. Apps, du åbner, kan se, hvad der er i dit udklipsholder.

Annonce

Den eneste måde, hvorpå du virkelig kan beskytte dig selv efter kopiering af data, er at rydde dit udklipsholder ved at kopiere nogle andre data. Du kan f.eks. fremhæve et hvilket som helst ord på en hvilken som helst webside eller i en hvilken som helst app og vælge “Kopier.”

Apples iOS og iPadOS samt Android husker ikke en historik over de elementer, du har kopieret til dit udklipsholder, som Windows 10 kan. Apps kan kun se det aktuelle element i dit udklipsholder, som er det sidste, du kopierede.

Det er derfor, at mange apps til administration af adgangskoder har en mulighed for automatisk at rydde udklipsholderen efter et vist tidsrum. F.eks. har 1Password til iPhone en indstilling “Ryd udklipsholder” under Indstillinger > Sikkerhed, der automatisk rydder ting, du kopierer, efter 90 sekunder. Adgangskoder og andre private data vil ikke bare ligge og lure på dit udklipsholder i timevis. Men enhver app, du bruger inden for de første 90 sekunder, kan stadig læse fra dit udklipsholder.

På en stationær eller bærbar computer er det anderledes – på en måde

Teknisk set kan enhver app, du bruger på en Windows-pc eller Mac, også læse dit udklipsholder til enhver tid.

Annonce

Men på et traditionelt stationært system har du sandsynligvis adgang til mange tjenester via din webbrowser. Webapps kan ikke automatisk læse dit udklipsholder uden din tilladelse – du skal manuelt indsætte på webstedet for at give indholdet af dit udklipsholder til webstedet.

På en iPhone, iPad eller Android-enhed bruger du mange apps, der ellers ville være websteder. Facebook-webstedet kan ikke overvåge dit udklipsholder, men det kan Facebook-appen på din telefon helt sikkert.

Din udklipsholder er ikke så privat, som du tror

Apples nye copy-paste-meddelelser i iOS 14 er en påmindelse om, hvor meget adgang apps på vores telefoner i virkeligheden har. Du vil ikke se de samme historier om Android i den nærmeste fremtid, men det er kun fordi Android ikke har en notifikation, der fortæller dig, når apps læser fra dit udklipsholder i baggrunden.

I sidste ende er det en god påmindelse om, at du bør være forsigtig, når du kopierer og indsætter private oplysninger – og også når du installerer og vælger at stole på apps.

Annonce

Der er ingen måde at installere en app til iPhone, iPad eller Android på, uden at du også giver den tilladelse til at læse fra dit udklipsholder.

RELATERET: Hvad er nyt i iOS 14 (og iPadOS 14, watchOS 7, AirPods, mere)

Chris Hoffman
Chris Hoffman er chefredaktør for How-To Geek. Han har skrevet om teknologi i over et årti og var PCWorld-kronikør i to år. Chris har skrevet for New York Times, er blevet interviewet som teknologiekspert på tv-stationer som NBC 6 i Miami og har fået sit arbejde dækket af nyhedsbureauer som BBC. Siden 2011 har Chris skrevet over 2.000 artikler, der er blevet læst næsten en milliard gange – og det er bare her på How-To Geek.Læs hele Bio ”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.