Raidallinen hyeena

VAROITUS

Raidallinen hyeena (Hyaena hyaena) on keskikokoinen, haaskaeläimiä syövä nisäkäs, jota tavataan Afrikassa, Lähi-idässä, Länsi-Intiassa ja Arabian niemimaalla.

Hyeenoja on kolmea eri lajia: raidallinen hyeena, täplikäs hyeena ja ruskohyeena. Hyaenidae-heimon pienin hyeena on Aardwolf (Proteles cristatus).

Aardwolf muistuttaa eniten raitahyeenaa, mutta se on huomattavasti pienempi, sillä on terävämpi kuono ja terävämmät korvat, joita käytetään sadonkorjuutermiittien kuunteluun.

Hyeenan alalajeja on 5:

Hyaena hyaena syriaca, Lähi-itä
Hyaena hyaena sultana, Arabian niemimaa
Hyaena hyaena dubbah, Koillis-Afrikka
Hyaena hyaena barbara, Luoteis-Afrikka
Hyaena hyaena hyaena, Intia

Triippuhyeena Kuvaus

Urokset ja naaraat ovat ulkonäöltään hyvin samankaltaisia, joskin urokset ovat hieman suurempia. Raitahyeenat ovat yleensä 1-1,15 metriä pitkiä ilman häntää (joka on 12,5 tuumaa), ja ne ovat olkapäästä 0,66-0,75 metriä pitkiä. Urokset painavat 26-41 kiloa ja naaraat 26-34 kiloa. Niiden turkki on yleensä väriltään vaaleanharmaasta beigeen, ja niillä on musta laikku kurkussa.

Raitahyeenoilla on pystysuorat raidat kyljissä ja mustat pystyraidat jaloissa. Raidat ovat selvempiä kesällä ja vähemmän selviä talvella. Raitahyeenoilla, kuten muillakin hyeenalajeilla, on alaspäin viettävä selkä, terävä kuono ja terävät korvat. Kuten monet hyvin kuumassa aavikkoilmastossa elävät eläimet, niiden korvat säteilevät lämpöä. Uhattuna niiden selän keskiosaa pitkin ulottuva harja voidaan nostaa pystyyn, mikä saa hyeenan näyttämään paljon suuremmalta (38 %) ja pelottavammalta saalistajien silmissä. Hyeenan pyrstö on pitkä, pusikkomainen, pitkien, lyhyiden karvojen peittämä ja väriltään mustavalkoinen. Kummassakin käpälässä on neljä sisäänvedotonta, lyhyttä, tylppää kynttä.

Hyeenoilla on suuret hajurauhaset takapuolellaan. Niillä on leveä pää ja erittäin suuret silmät. Raitahyeenan takajalat ovat lyhyemmät ja painavammat kuin takajalat.

Nauhahyeenan elinympäristö

Nauhahyeena elää tyypillisesti aavikoilla, puoliaavikoilla, pensaikkometsissä, metsämailla, nurmikoilla, akaasiapensasmailla, kivikkoisissa maastoissa ja trooppisilla savanneilla. Perheryhmät asuvat luolissa, jotka ovat yleensä luolia, joissa on kapeat sisäänkäynnit ja jotka on kätketty suurilla lohkareilla. Piilot voivat ulottua 4-5 metrin päähän.

Trippihyeenan ruokavalio

Trippihyeenat ovat yöllisiä kaikkiruokaisia, ja ne syövät pieniä eläimiä, hyönteisiä, hedelmiä (öljypajun hedelmiä), meloneja ja taateleita. Ne haaskaavat säännöllisesti raatoja ja toisen eläimen tappamien jäänteiden jäänteitä. Ne käyttävät voimakkaita leukojaan jyrsimään ja murskaamaan luita.

Hyeenat pystyvät sulattamaan saaliin osia, joita muut eläimet eivät pysty sulattamaan. Sorkkien, sarvien, karvojen ja nivelsiteiden kaltaiset osat oksentuvat pelleteiksi. Ne kätkevät usein ruokansa, kuten luut, lihapalat tai lihaa, mataliin kuoppiin, jotka ne kaivavat kuonollaan. Ne myös kantavat mukanaan kaiken ylimääräisen lihan, jonka ne löytävät haaskapaikalta.

Triippuhyeenat voivat juoda monenlaista vettä, kuten suolavettä, makeaa vettä ja soodaa. Vettä juodaan joka yö, jos sitä on saatavilla, mutta raitahyeena voi kuitenkin selviytyä pitkiäkin aikoja ilman vettä, sillä se on sopeutunut elämään aavikko-olosuhteissa. Raitahyeenat etsivät ruokaa yksin tai pareittain.

Trippihyeenan käyttäytyminen

Trippihyeenat ovat nomadeja ja liikkuvat vesilähteeltä vesilähteelle, mutta ne eivät kuitenkaan koskaan siirry yli kuuden kilometrin päähän vesilähteestä. Ne ovat yksinäisiä metsästäjiä, mutta kokoontuvat joskus pieniin perheryhmiin, joita kutsutaan ”klaaneiksi”, raatelemaan raatoja (kuolleiden eläinten raatoja). Niiden kotialueet ovat pienempiä kuin täplä- tai ruskean hyeenan.

Triippuhyeenat merkitsevät reviirit hajurauhasen eritteillä peräpussistaan. Kuten ruskeat hyeenat, myös raitahyeenojen uskotaan olevan vähemmän äänekkäitä kuin täplähyeenaserkkunsa, vaikka niillä kaikilla on pitkälle kehitetyt tervehdysrituaalit.

Trippuhyeenan lisääntyminen

Trippuhyeenalla ei ole erityistä lisääntymiskautta. 90-92 vuorokauden tiineyden jälkeen pesäkoloihin syntyy 2-4 avuttoman pennun pentue. Hyeenapennut syntyvät sokeina ja niiden korvakäytävät ovat kiinni. Niiden turkki on valkoisesta harmaaseen vaihteleva, ja siinä on selviä mustia raitoja. 7 – 8 päivän kuluttua pennut pystyvät avaamaan silmänsä, ja niiden hampaat kehittyvät 3 viikon kuluttua.

Pennut pystyvät syömään kiinteää ruokaa kuukauden kuluttua, mutta vieroitus voi kuitenkin vaihdella 8 viikosta 12 kuukauteen, kun ne opettelevat äidiltään metsästystaitoja. Sekä uros että naaras huolehtivat vanhemmista. Naaraalla on 6 nisää, kun taas ruskealla hyeenalla on vain 4. Raidallisen hyeenan elinikä vankeudessa on 24 vuotta.

Raidallisen hyeenan suojelutilanne

IUCN luokittelee raidallisen hyeenan ”lähes uhanalaiseksi”. Vaikka se on sukupuuttoon kuollut Euroopassa, sitä voidaan harvoin havaita Turkin Anatoliassa. Sitä metsästetään tai myrkytetään usein koko sen levinneisyysalueella, ja vaikka sillä on melko suuri kanta, se on hajallaan laajalla alueella ja usein eristyksissä muista populaatioista. Myös elinympäristöjen tuhoutuminen voi olla suuri ongelma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.