Egy névtelen vérrögtúlélő története

Egészséges 47 éves nőnek tartom magam. Naponta sportolok, egészséges ételeket fogyasztok, és nem dohányzom. 2011 áprilisában szúró fájdalmat éreztem a hátamban a jobb oldalon a bordakosár alatt, és a fájdalom minden levegővételnél erősödött. A férjem elvitt a sürgősségire. A sürgősségi osztály (ER) orvosainak első gondolata az volt, hogy tüdőgyulladásom van, amire antibiotikumokat kezdtek adni, annak ellenére, hogy nem voltam megfázva, sőt még lázam sem volt. Korábban vettek néhány vérvizsgálatot, hogy kiderítsék, hogy a tüneteimnek esetleg köze lehet-e a vérrögökhöz, és a sürgősségin töltött hét óra után ez a vizsgálat pozitív lett.

Ezután elküldtek CT-vizsgálatra, amely egyértelműen kimutatta, hogy tüdőembóliám (PE) van. Több vérrögöt mutattak ki mindkét tüdőmben. Vérhígító injekciókat kezdtek adni, és 6 napig kórházban voltam. Ennyi időbe telt, amíg az injekciókról átálltak warfarinra, és az INR-értékemet 2,0-ra emelték.

A további vizsgálatok mélyvénás trombózist (DVT) mutattak ki a bal lábamban a térdem mögött. Ráadásul a szívem másnap reggel körülbelül egy órán keresztül 160-180-as pulzusszámmal kezdett el száguldani, és azt mondták, hogy maradjak mozdulatlanul. Ez egy szupraventrikuláris tachycardia volt, egy gyors szívverés, ami egész felnőtt életemben időnként előfordult. Természetesen a szapora szívverés is a PE tünete. Majdnem egy órával később a szívritmusom visszatért a normális szintre.

A kórházi kezelésem alatt egy vérvizsgálat kimutatta, hogy pozitív vagyok az antitrombin (AT) III hiányra. Születési családomban azonban nem fordult elő AT III-hiány vagy vérrögök kialakulása. Megtudtam, hogy az AT III hiány lehet szerzett, és hogy az AT szintje alacsony lehet akut vagy új vérrögképződés esetén, vagy heparinkezelés esetén, és megemelkedhet warfarin hatására. Az újbóli vizsgálatot 2012. január elejére tervezzük, és a tervezett vizsgálat előtt két héttel abbahagyom a warfarin szedését. Azt is megtudtam, hogy az AT-hiányra vonatkozó vizsgálatok gyakran pontosabbak, miután a vérrögöt kezelték és a vérhígítót abbahagyták.

A trombózist és a PE-t megelőzően Floridából Washington államba repültem, ahol 4 napig maradtam, hogy segítsek édesanyám gondozásában, így a hosszú, parttól partig tartó repülőutak között gyorsan meg tudtam fordulni. Nem vettem észre semmilyen duzzanatot, elszíneződést vagy fájdalmat a lábamban. Egy héttel később azonban erős hátfájást éreztem. Hirtelen jött, miközben takarítottam és húsvéti kosarakat készítettem az unokahúgomnak és az unokaöcsémnek. Még aznap, körülbelül 5 percig ijesztő tüneteim voltak. Nem kaptam levegőt, és a szívverésem szapora volt, de nem éreztem mellkasi fájdalmat.

Van egy másik egészségügyi problémám is. 2008-ban fekélyes vastagbélgyulladást diagnosztizáltak nálam. A rögképződésemet megelőző hónapban a fekélyes vastagbélgyulladásom jelentősen fellángolt. Egy sürgősségi vastagbéltükrözés, amelyet másfél héttel a WA-i utazásom előtt végeztek el, kimutatta, hogy a colitis ulcerosa ismét súlyos volt, és már nem volt remisszióban. Az orvosom kezdetben azt javasolta, hogy a vastagbéltükrözés után két hétig ne repüljek. Mivel másfél hét múlva már tervben volt egy utazásom WA-ba, újra beszéltem az orvosommal, aki azt mondta, hogy nyugodtan repülhetek.

Több mint 20 évig szedtem fogamzásgátló tablettákat, de azonnal abbahagytam őket, miután a trombózist és a trombózist diagnosztizálták. Úgy tűnik, a 4 órán túli utazás és a fogamzásgátló tabletták kombinációja válthatta ki a vérrögöket. Azonban ezt az utat WA-ba már többször is megtettem korábban, miközben tablettát szedtem, anélkül, hogy vérrögök keletkeztek volna!

Az egészet nagyon nehéz megemésztenem és megértenem. Nekem úgy tűnik, hogy rengeteg változó befolyásolja a vérrögképződést. Nagyon ijesztőnek találom, és most már aggódom a lányom kockázata miatt! Az orvosaimnak megoszlanak a véleményei arról, hogy egy életen át kell-e szednem a warfarint, vagy 6 hónap után abba kell hagynom. Amint megállapítják az AT-hiányom állapotát, egyértelműbb döntést tudnak hozni. Eddig soha nem hallottam a DVT/PE-ről vagy az Antithrombin III-ról, és soha nem voltak korábbi tüneteim! Igazán nagyra értékelem a Nemzeti Vérrög Szövetség honlapját és Facebook (FB) oldalát. Segítettek abban, hogy sokkal többet tudjak meg! Most már tudom, milyen szerencsés vagyok, hogy túlélő vagyok! Sok NBCA cikket is megosztottam a családommal és a barátaimmal, hogy tisztában legyenek a DVT és a PE kockázataival és tüneteivel! A lányomnak több repülőútja is volt a nyáron, ezért kompressziós harisnyát viselt, és sarkantyúgyakorlatokat végzett, valamint mozgott a repülések alatt. Azt is tervezi, hogy fogamzásgátló módszert vált a tablettáról a Mirena spirálra. Köszönöm!

Túlélő!!!

Üzenetek haza

  • Váratlan légszomj és szapora szívverés esetén még mellkasi fájdalom hiányában is azonnal forduljon a sürgősségi osztályhoz. A legbiztonságosabb választás, ha mentőt hív, arra az esetre, ha a tünetek útközben súlyosbodnak.
  • Az Antitrombin III hiányra való ismételt tesztelés bölcs döntés.
  • A fogamzásgátló tabletták a vérrögképződés kockázati tényezői.
  • A 4 óránál hosszabb utazás a vérrögképződés kockázatát jelenti.
  • Hosszabb utazás során (repülőn, autóban, buszon vagy vonaton) időközönként álljon fel és mozogjon (vagy szálljon ki az autóból), és végezzen sarok-lábujj gyakorlatokat, vagy sétáljon a folyosókon.
  • A gyulladásos bélbetegség, például a fekélyes vastagbélgyulladás a trombózis kockázatának növekedésével jár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.