Hiena prążkowana

PORADY

Hiena prążkowana (Hyaena hyaena) jest średniej wielkości, padlinożernym ssakiem występującym w Afryce, na Bliskim Wschodzie, w zachodnich Indiach i na Półwyspie Arabskim.

Istnieją 3 gatunki hien, hiena prążkowana, hiena plamista i hiena brązowa. Najmniejszą hieną w rodzinie hyaenidae jest Aardwolf (Proteles cristatus).

Aardwolf wygląda najbardziej jak hiena pasiasta, jednak jest znacznie mniejsza z bardziej spiczastym pyskiem i ostrzejszymi uszami, które są używane do słuchania termitów żniwnych.

Istnieje 5 podgatunków hieny:

Hyaena hyaena syriaca, Bliski Wschód
Hyaena hyaena sultana, Półwysep Arabski
Hyaena hyaena dubbah, Afryka północno-wschodnia
Hyaena hyaena barbara, Afryka północno-zachodnia
Hyaena hyaena hyaena, Indie

Hiena pasiasta Opis

Mężczyźni i samice hien pasiastych są bardzo podobne w wyglądzie, chociaż samce są nieco większe. Hieny pasiaste mierzą zazwyczaj 1 – 1,15 metra długości, nie licząc ogona (który mierzy 12,5 cala), i stoją 0,66 – 0,75 metra przy ramieniu. Samce ważą 26 – 41 kilogramów (57 – 90 funtów), a samice 26 – 34 kilogramów (57 – 75 funtów). Ich płaszcze są zazwyczaj koloru jasnoszarego do beżowego i mają czarną plamę na gardle.

Hieny pręgowane mają pionowe pasy na bokach i czarne pionowe pasy na nogach. Paski są bardziej widoczne latem i mniej wyraźne zimą. Hieny pasiaste, podobnie jak inne gatunki hien, mają grzbiet pochylony ku dołowi, spiczasty pysk i spiczaste uszy. Jak wiele zwierząt zamieszkujących bardzo gorący pustynny klimat, ich uszy promieniują ciepłem. W przypadku zagrożenia grzywa, która rozciąga się na środku grzbietu, może być wyprostowana, co sprawia, że hiena wydaje się znacznie większa (38%) i bardziej przerażająca dla drapieżników. Ogon hieny jest długi, krzaczasty, pokryty długimi, gęstymi włosami i ma czarno-białe zabarwienie. Każda z ich łap ma cztery niewywracalne, krótkie, tępe pazury.

Hieny mają duże gruczoły zapachowe na swoich grzbietach. Mają szerokie głowy i bardzo duże oczy. Nogi tylne hieny pasiastej są krótsze i cięższe od nóg tylnych.

Hiena pasiasta Siedlisko

Hiena pasiasta zazwyczaj zamieszkuje pustynie, półpustynie, lasy zaroślowe, lasy, łąki, zarośla akacjowe, tereny skaliste i sawanny tropikalne. Grupy rodzinne żyją w norach, które są zazwyczaj jaskiniami z wąskimi wejściami i są ukryte z dużymi głazami. Dens może rozciągać się na odległość 4 – 5 metrów.

Dieta hieny prążkowanej

Hieny prążkowane są nocnymi wszystkożercami i będą żywić się małymi zwierzętami, owadami, owocami (owoce wierzby oleistej), melonami i daktylami. Regularnie zjadają padlinę i pozostałości po zabiciu innych zwierząt. Używają swoich potężnych szczęk do zgrzytania i miażdżenia kości.

Hyenas są w stanie strawić części zdobyczy, których inne zwierzęta nie mogą. Części, takie jak kopyta, rogi, włosy i więzadła są regurgitated do granulek. Często chowają swoje pożywienie, takie jak kości, kawałki mięsa, w płytkich norach wykopanych za pomocą pyska. Będą również przenosić nadwyżki mięsa znalezione w miejscu padlinożerców.

Hieny pasiaste mogą pić różne rodzaje wody, takie jak woda słona, słodka i sodowa. Woda jest spożywana każdej nocy, jeśli jest dostępna, jednak hiena pasiasta może przetrwać długie okresy czasu bez wody, ponieważ jest przystosowana do życia w warunkach pustynnych. Hieny pasiaste żerują samotnie lub w parach.

Zachowanie hieny pasiastej

Hieny pasiaste są koczownicze i przemieszczają się od wodopoju do wodopoju, jednak nigdy nie oddalają się na więcej niż 6 mil od źródła wody. Są samotnymi myśliwymi, ale czasami zbierają się w małe grupy rodzinne, zwane „klanami”, aby zbierać padlinę (zwłoki martwych zwierząt). Mają mniejsze obszary domowe niż hieny plamiste i brunatne.

Hieny pasiaste oznaczają terytoria za pomocą wydzielin gruczołów zapachowych z ich torebki odbytowej. Podobnie jak hieny brunatne, hieny pasiaste są uważane za mniej głośne niż ich nakrapiani kuzyni, chociaż wszystkie mają rozbudowane rytuały powitalne.

Hiena pasiasta Rozmnażanie

Nie ma określonego sezonu rozrodczego dla hieny pasiastej. Po okresie ciąży trwającym od 90 do 92 dni w norach lęgowych rodzi się miot składający się z 2-4 bezbronnych młodych. Młode hieny rodzą się ślepe, a ich przewody słuchowe są zamknięte. Ich sierść jest biała do szarej z wyraźnymi czarnymi pasami. Po 7 – 8 dniach, młode są w stanie otworzyć oczy, a ich zęby rozwijają się po 3 tygodniach.

Kubki mogą jeść pokarm stały po miesiącu, jednak odstawienie od piersi może wahać się od 8 tygodni do 12 miesięcy podczas nauki umiejętności żerowania od matki. Zarówno samiec jak i samica zapewniają opiekę rodzicielską. Samice hieny pasiastej mają 6 strzyków, podczas gdy hiena brązowa ma tylko 4. Długość życia hieny pasiastej w niewoli wynosi 24 lata.

Hiena pasiasta Status ochrony

Hiena pasiasta jest sklasyfikowana przez IUCN jako „Bliska zagrożenia”. Chociaż jest wymarły w Europie, może, w rzadkich przypadkach, być obserwowany w Anatolii, Turcja. Często poluje się na nią lub truje na całym obszarze jej występowania i chociaż ma dość dużą populację, jest ona rozproszona na dużym obszarze i często odizolowana od innych populacji. Zniszczenie siedlisk może być również poważnym problemem.

.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.